Notícies

Un estudi sobre la flora de les Guilleries orientals rep el Premi de Recerca Guilleries 2021 de la Càtedra de l’Aigua, Natura i Benestar

El projecte d’estudi de “La flora vascular de les Guilleries orientals. Catàleg, caracterització florística i

espècies singulars” ha estat el guanyador de la 3a convocatòria del Premi de Recerca Guilleries, de 2021, que concedeix la Càtedra interuniversitària de l’Aigua, Natura i Benestar (https://www.catedraaigua.cat). Impulsada per l’Ajuntament de Sant Hilari Sacalm, la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya i la Universitat de Girona, la Càtedra de l’Aigua, Natura i Benestar, amb la col·laboració del Consorci de l’Espai Natural de les Guilleries-Savassona, convoca aquests guardons amb l’objectiu de promoure la recerca del patrimoni natural de les Guilleries en les temàtiques de l’aigua, el territori i la biodiversitat.

 

El projecte el desenvoluparà el botànic, doctor en Biologia i professor de la Universitat de Girona, Josep Gesti Perich. Com que només algunes àrees als sectors occidental i septentrional han estat objecte de treballs florístics exhaustius, el seu estudi es centrarà al sector oriental de les Guilleries (187 km2), que encara no disposa de cap treball de síntesi de la seva flora. Josep Gesti Perich elaborarà un catàleg florístic complet d’aquesta àrea, amb la voluntat d’obtenir una instantània de la flora al moment actual, prioritzant la prospecció a damunt del terreny i l’obtenció d’informació actualitzada. Per la confecció del catàleg, seguirà una metodologia àmpliament emprada en la catalogació florística: a banda de la seva complementarietat respecte dels estudis existents a les Guilleries, el treball ho serà també del conjunt de catàlegs elaborats a Catalunya. Les dades obtingudes es facilitaran en format de publicació (catàleg florístic), però també en format de dades obertes (taules csv o altres formats interoperables), de manera que puguin ser utilitzades fàcilment per qualsevol investigador/a, gestor/a o persona interessada en els resultats obtinguts.

 

La tercera convocatòria del premi es va tancar amb un total de tres candidatures presentades. El jurat fa una valoració molt bona de tots els projectes, que qualifica amb “un nivell científic molt destacat”.


Potenciar la recerca en l’aigua, el territori i la biodiversitat
La recerca que vol incentivar el premi es centra en tres línies de treball: l’aigua, el territori i la biodiversitat. L’investigador guardonat rebrà una dotació de 5.000 euros per desenvolupar el seu treball –la meitat, a l’avançada– i tindrà un període màxim d’un any per dur-lo a terme. Finalment, el treball s’editarà en el marc de la col·lecció “Guilleries, Aigua i Territori”, de la Càtedra de l’Aigua, Natura i Benestar i Eumo Editorial, que recull els projectes guanyadors dels Premis Anuals de Recerca Guilleries (https://www.catedraaigua.cat/publicacions).

La primera edició del Premi de Recerca Guilleries es va atorgar l’any 2019 a un estudi sobre la distribució i l’abundància d’espècies de carnívors de les Guilleries, ja publicat (https://www.catedraaigua.cat/wp-content/uploads/2021/09/Carnivors-Guilleries-1-1.pdf). La segona edició del Premi es va atorgar el 2020 a un estudi de la capacitat de càrrega de l’ús recreatiu de rius i rieres de les Guilleries, en curs de realització. El guardó del 2021 servirà per seguir potenciant la voluntat de la Càtedra de l’Aigua, Natura i Biodiversitat d’acompanyar el desenvolupament d’un model de gestió territorial sostenible a les Guilleries.