Notícies

Francesc Mauri tanca la Jornada del Medi Ambient a Sant Hilari

  • El meteoròleg de TV3 va parlar sobre el canvi climàtic
  • Els estudiants Pol Riera i Laura Tornés van exposar els treballs de recerca de Batxillerat premiats per la Càtedra de l’Aigua
  • La Càtedra de l’Aigua va presentar la nova web de fonts de les Guilleries

 

Per commemorar els dies mundials dels Boscos, de l’Aigua i de la Meteorologia, Sant Hilari va organitzar una jornada mediambiental que tocava tots tres àmbits. L’acte va començar amb l’exposició de resultats dels treballs de recerca becats per la Càtedra de l’Aigua, Natura i Benestar, impulsada per la Universitat de Girona, la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya i l’Ajuntament de Sant Hilari Sacalm. Després, es va presentar el portal digital fontsdelesguilleries.cat i, finalment, Francesc Mauri va oferir una ponència sobre el canvi climàtic.

 

Francesc Mauri: “Hi ha qui es queda al sofà i hi ha qui opta pel risc i fer la revolució, però quedar-se al sofà és el risc més gran”

La Sala Noble de Sant Hilari es va omplir per escoltar la ponència de Francesc Mauri i, abans de donar pas al geògraf i meteoròleg de TV3, el regidor de medi ambient, Jordi Rotllant va reivindicar la importància del canvi climàtic i com aquest afectarà directament al nostre entorn: “No es tracta només d’estudiar el temps que farà avui o demà, sinó com serà d’aquí a deu anys. La pandèmia ens ha fet ser més conscients que com a homes som vulnerables i no podem perdre el respecte a la natura. Som una espècie més, igual que la resta d’animals.”

Francesc Mauri va llançar un avís que acte seguit va voler vestir d’optimisme: “Segurament arribem una mica tard, però el que podem fer és mitigar-ho”. Es va referir a una època que es va acabant a marxes forçades i de com a nivell individual es poden fer moltes coses a cost zero per contribuir-hi positivament.

Va parlar de l’evolució de la temperatura planetària i de com són de perjudicials el gas i el petroli, emetent grans quantitats de CO₂. “Estem retornant una cosa a la natura que no li és natural en el seu cicle”. Va repassar la climatologia de la història de la humanitat i ho va acompanyar de dades més precises durant els últims segles. “Els períodes entre pluges s’allarguen i els boscos pateixen”, afirmava el meteoròleg.

Mauri va insistir en la idea que la transformació del paisatge és inevitable: “No hi ha res a la terra que no canviï i el temps sempre canvia”. I va explicar com fins i tot les revolucions socials poden anar molt lligades amb el clima. En va treure l’exemple de la Revolució Francesa i de com el fred va malmetre els camps i va provocar gana. Sense menysprear les raons ideològiques, “el clima va ser letal per revolucionar la gent”.

Va proposar una gran quantitat d’idees per pal·liar els efectes del canvi climàtic: des d’apostar per energies renovables, insistir en el reciclatge, tenir en compte la climatització amb un bon aïllament de l’habitatge, exigir energia A a les empreses elèctriques (i no pas la D o la G que són més habituals), fer un consum responsable i de proximitat, etc.

El públic va mostrar interès compartint debat amb el ponent. Es va parlar de l’equilibri necessari entre el món rural i el món urbà, de la poca eficiència pel que fa a l’estalvi energètic del canvi d’hora que s’aplicarà aquest cap de setmana i de com la ciència i el coneixement evolucionen i cal posar-se al dia per no caure en l’obsolescència. Francesc Mauri va reclamar ser actius en les decisions individuals que afecten el canvi climàtic encara que suposi perdre comoditat o diners: “Hi ha qui es queda al sofà i hi ha qui opta pel risc i fer la revolució, però quedar-se al sofà és el risc més gran”.

Treballs premiats: sobre la invasió de la papallona del boix i l’estratègia publicitària de Font Vella

La Càtedra de l’Aigua ofereix beques dotades en 400 euros per a desenvolupar treballs de recerca de Batxillerat sobre les Guilleries i el seu entorn. Ahir es van presentar els resultats de les dues recerques premiades dels estudiants Pol Riera i Laura Tornés de l’Institut Montsoriu d’Arbúcies.

Pol Riera va exposar “Evolució de la invasió biològica de la papallona del boix i l’estat dels boixos afectats a l’Espai Natural de les Guilleries – Savassona i al municipi d’Arbúcies”. Ha estudiat aquesta plaga en els municipis de Tavèrnoles, Sant Julià de Vilatorta i Sant Sadurní d’Osormort, i amb les dades que ha obtingut, des de 2018 a 2021, ha conclòs que “tot i que la presència de papallones del boix ha disminuït, la seva afectació és molt gran, provocant pèrdua de fulles i de creixement i en alguns casos, la mort de la planta”.

Laura Tornés va presentar “Estudi diacrònic de les estratègies publicitàries de Font Vella”. Ha analitzat les etiquetes, els anuncis i les publicacions El flabiol (una antiga publicació interna de Font Vella) i el Programa de Festa Major de Sant Hilari. Una de les conclusions és que “a mesura que l’empresa s’ha anat fent gran, la publicitat ha anat creixent” i que ha guanyat pes el color blau en l’etiquetatge, el concepte de natura i puresa dels seus eslògans i l’ús de la llengua castellana. També en va destacar el fet que la publicitat de la marca vagi poc lligada al nom del poble de Sant Hilari.

Un cop finalitzades les presentacions dels estudiants, David Soler, un dels codirectors de la Càtedra de l’Aigua, va presentar la web fontsdelesguilleries.cat, que inclou fonts de tot el massís de les Guilleries i de zones del voltant. El projecte dona a conèixer tot el catàleg de fonts i té com a objectiu promocionar la visita d’aquestes fonts i vetllar per la seva conservació. La ciutadania pot fer aportacions per ajudar a mantenir la web actualitzada.