Notícies
Jornada del Medi Ambient 2023
El passat dijous 23 de març es va commemorar el Dia Internacional dels Boscos (21 de març), el Dia Mundial de l’Aigua (22 de març) i el Dia Mundial de la Meteorologia (23 de març) a la Sala Noble de Sant Hilari Sacalm.
Des de la Càtedra de l’Aigua, David Soler va exposar els resultats de dos anys (març 2021-febrer 2023) de seguiment hidrològic de 12 fonts de Sant Hilari Sacalm. Les fonts alliberen progressivament el volum d’aigua subterrània emmagatzemat gràcies als escassos episodis d’alta pluviometria. Malgrat la seva resiliència natural, la situació de sequera persistent n’ha fet disminuir el cabal fins a nivells mínims, arribant a provocar l’assecament d’algunes d’elles.
Les dues estudiants de batxillerat becades per la Càtedra el 2022 van presentar els resultats dels seus treballs de recerca. L’estudi de la Salma Bannadi de l’Institut Monstoriu Arbúcies conclou que les fonts del Montseny-Guilleries presenten una qualitat fisicoquímica excel·lent. Irene Alba Frigola, de l’Institut Cassà ha determinat que els embassaments del riu Ter al seu pas per les Guilleries i Savassona presentaven una qualitat fisicoquímica mediocre el passat estiu, preludi de la mala situació en què es troben actualment.
El biòleg Pere Renom, que participa als programes de televisió Quequicom i Tot es mou, va oferir al públic assistent una magistral ponència sobre l’extinció d’espècies i l’evolució. Al llarg de la història de la vida a la Terra les extincions d’unes espècies han estat a la vegada oportunitats per a l’evolució d’altres, i es pot dir els humans som els responsables de la sisena gran extinció. Renom va explicar com la genòmica (estudi de les seqüències d’ADN) permet conèixer com s’han anat succeint les espècies en l’arbre (o millor dit, corall) de la vida, i com de ràpida ha estat la desaparició d’espècies extintes. El debat posterior amb el públic va girar a l’entorn del paper que juga l’ésser humà en les extincions, ja des de fa milers d’anys, i els problemes ètics i ecològics que comportaria la “desextinció” d’espècies, una tècnica que es preveu viable en un futur no gaire llunyà.