Ajuts, Notícies

Un projecte sobre la capacitat de càrrega de l’ús recreatiu de rius i rieres rep el Premi de Recerca Guilleries 2020 de la Càtedra de l’Aigua, Natura i Benestar

El treball, liderat pel biòleg Vicenç Acuña i Salazar, avaluarà l’impacte de l’ús recreatiu de rius i rieres i com determinar-hi la seva capacitat de càrrega

El guardó vol promoure la recerca del patrimoni natural de les Guilleries en tres línies diferenciades: l’aigua, el territori i la biodiversitat

Els investigadors premiats rebran 5.000 euros i tindran un any per desenvolupar la seva recerca


Sant Hilari Sacalm, 29 d’octubre de 2020.-
Un projecte sobre la capacitat de càrrega de l’ús recreatiu de rius i rieres ha estat el guanyador de la 2a convocatòria del Premi de Recerca Guilleries, que atorga la Càtedra interuniversitària de l’Aigua, Natura i Benestar. Impulsada per l’Ajuntament de Sant Hilari Sacalm, la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC) i la Universitat de Girona (UdG),  la Càtedra de l’Aigua, Natura i Benestar, amb la col·laboració del Consorci de l’Espai Natural de les Guilleries-Savassona, convoca aquests guardons des del 2019, amb l’objectiu de promoure la recerca del patrimoni natural de les Guilleries en les temàtiques d’aigua, territori i biodiversitat.

El jurat, format per l’Alcalde de Sant Hilari Sacalm, el Director de l’Espai Natural de les Guileries-Savassona i els dos Codirectors de la càtedra, per unanimitat, ha atorgat el premi al projecte  Estudi de la capacitat de càrrega adaptativa de l’ús recreatiu de rius i rieres a les Guilleries. Causes, impactes i propostes de regulació d’una nova pressió sobre sistemes fluvials. Hi ha destacat el fet de tractar una problemàtica d’actualitat, la sobrefreqüentació del medi natural, que afecta de ple aquest territori i més enllà, i també el seu enfocament innovador i interdisciplinar.

El desenvoluparà un grup d’investigadors amb un gran nivell científic, vinculats a l’Institut Català de Recerca de l’Aigua, amb seu a Girona, dirigits per Vicenç Acuña i Salazar, Doctor en Biologia especialitzat en sistemes fluvials temporanis i en serveis ecosistèmics. L’acompanyen Josep Pueyo Ros, Doctor en Geografia Humana, i Mira Petrovic, Doctora en Ciències Químiques. Aquest treball pretén entendre: (1) els factors principals que expliquen l’activitat recreativa a rius i rieres a les Guilleries, (2) caracteritzar l’impacte d’aquesta activitat en la qualitat de l’aigua i la biodiversitat fluvial i (3) desenvolupar un mètode per a determinar-ne la capacitat de càrrega. Per fer-ho, emprarà informació de les xarxes socials per caracteritzar l’activitat recreativa (Twitter), les concentracions de contaminants seleccionats a l’aigua i la biodiversitat bacteriana per mitjà de seqüenciació genètica.

En aquesta 2a convocatòria del premi, s’hi han presentat un total de set propostes de temàtiques molt diferenciades. El jurat ha considerat que totes les propostes presentades tenien un nivell científic molt destacable. Així mateix, expressa el seu agraïment i reconeixement a tots els sol·licitants que s’han animat a presentar els seus projectes, malgrat el delicat context actual. Les valoracions atorgades a cadascun dels treballs s’indiquen a la taula següent:

Títol del treball

Originalitat i rellevància

Viabilitat

Adequació investigador

Afinitat  temàtica

Punts totals

Subproductes de desinfecció en aigües superficials

1,79

2,63

2,00

1,18

7,59

Capacitat de càrrega de l’ús recreatiu de rius i rieres

2,94

2,75

2,00

1,95

9,64

Estudi de la qualitat de les riberes

2,00

2,63

1,59

1,68

7,89

Identitat rural. Joventut, arrelament i renovació

2,66

2,09

1,63

1,90

8,28

Plàstics i estat ecològic en rius i rieres

1,83

2,56

1,58

1,88

7,84

Recerca de sirenis fòssils i estudi de paleoambients

1,71

2,38

1,94

1,21

7,24

Zones ruderals: Illes de biodiversitat

1,95

2,69

1,66

1,83

8,13

 

Els investigadors guardonats rebran una dotació de 5.000 euros per desenvolupar el seu treball -la meitat, a l’avançada- i tindran un període màxim d’un any a partir de la data de la concessió per dur-lo a terme. Finalment, el treball veurà la llum en el marc d’una col·lecció de publicacions de la Càtedra de l’Aigua, Natura i Benestar.

A continuació podeu veure la resolució del Premi Guilleries 2020 signada

Càtedra de l’Aigua, Natura i Benestar

Centre Aqua

Zona Industrial Mas Garriga, s/n. 17403 Sant Hilari Sacalm (la Selva). Tel. +34 972 98 19 10

catedraaqua@santhilari.cat / https://www.catedraaigua.cat / @Catedra_Aigua / @catedraaqua