Good Contents Are Everywhere, But Here, We Deliver The Best of The Best.Please Hold on!
Your address will show here +12 34 56 78
PUBLICACIONS

Presentació Flora Guilleries

  • Portada

Flora de les Guilleries orientals

Josep Gestí Perich El massís de les Guilleries és un espai d’alt valor biogeogràfic, amb abundants hàbitats naturals i un ric conjunt d’organismes vius. En el cas de la flora, la gran diversitat d’espècies va des de plantes de la terra baixa mediterrània fins a d’altres d’afinitat eurosiberiana. Però encara hi ha poc coneixement botànic de la zona, sobretot de la part oriental. Les prospeccions florístiques que va dur a terme el biòleg Josep Gesti fa uns anys van descobrir-hi diverses espècies poc freqüents a Catalunya i algunes plantes al·lòctones que mai no havien estat indicades al nostre país. I d’aquí va sorgir l’interès de l’autor per abordar la catalogació exhaustiva de la flora d’aquesta part del massís i per analitzar-ne les característiques particulars i les espècies singulars que s’hi fan, com ara les de distribució reduïda, les protegides, les invasores o les que s’hi han introduït més recentment. El resultat és un catàleg que es basa en més de 45.000 observacions i que inclou un total de 1.254 tàxons, que representen aproximadament un 26% de la flora de Catalunya. 284 d’aquestes plantes són indicades per primera vegada al territori de manera específica. Aquest estudi va merèixer el Premi de Recerca Guilleries 2021, atorgat per la Càtedra interuniversitària de l’Aigua, Natura i Benestar. Premi de Recerca Guilleries 2021

  • Portada

Gorgues, entre el lleure i la conservació

Vicenç Acuña / Mira Petrovic / Josep Pueyo / Anna Freixa A conseqüència de la pandèmia, la presència humana ha augmentat considerablement als espais naturals més propers; sobretot a l’estiu, quan les gorgues i els rius són freqüentats per banyistes i excursionistes. Aquest fet pot empitjorar la salut dels ambients naturals per causa dels efectes de l’empremta humana (trepig, dejeccions, brossa...), i fins i tot pot arribar a posar en risc la supervivència d’algunes espècies animals i vegetals. Els autors d’aquest estudi han valorat l’impacte de l’activitat recreativa, especialment del bany i l’ús dels marges, a nou gorgues del massís de les Guilleries, el Montseny i la vall del Brugent. La preservació de l’entorn hi té una rellevància especial, perquè es tracta d’espais naturals protegits i cada cop més vulnerables. És responsabilitat i feina de tots prendre consciència de la necessitat de modificar alguns dels nostres hàbits per afavorir la conservació de la natura que ens envolta. Aquest treball és fruit del Premi de Recerca Guilleries 2020, atorgat per la Càtedra interuniversitària de l’Aigua, Natura i Benestar, impulsada per l’Ajuntament de Sant Hilari Sacalm, la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya i la Universitat de Girona.

  • Portada

La comunitat de carnívors de les Guilleries

Marc Vilella / Xavier Soler / Ferran Sayol Les Guilleries és una regió molt interessant des del punt de vista de la biodiversitat ja que afavoreix la connectivitat, juntament amb la Serralada Transversal, entre els Prepirineus i el massís del Montseny. La relativament recent aparició de gat salvatge i les evidències d’una possible recuperació de la mostela al Parc Natural del Montseny ressalten la necessitat d’estudiar a fons la comunitat de carnívors de les Guilleries i relacionar els seus resultats amb els obtinguts a les zones veïnes.

  • Portada