Notícies

Un llibre editat per la Càtedra de l’Aigua recull l’estudi més exhaustiu fet fins ara sobre els mesocarnívors a les Guilleries

L’estudi és el resultat de la primera edició dels premis de recerca que atorga la Càtedra compartida entre l’Ajuntament de Sant Hilari Sacalm, la UVic-UCC i la UdG
Entre els resultats de l’estudi destaquen la detecció de la presència del gat fer, una espècie de la qual es té poca informació sobre la seva distribució al territori

Sant Hilari Sacalm, 27 d’octubre de 2021.- La Càtedra de l’Aigua, Natura i Benestar de l’Ajuntament de Sant Hilari Sacalm, la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC) i la Universitat de Girona acaba de publicar el primer número de la col·lecció “Guilleries, Aigua i Territori”, que recull els projectes guanyadors dels Premis Anuals de Recerca Guilleries. Els resultats del projecte guanyador, recollits en el títol La comunitat de carnívors de les Guilleries, són l’estudi més exhaustiu fet fins ara sobre els mesocarnívors (mamífers carnívors de mida mitjana) dels espais d’interès natural de les Guilleries i Savassona. El llibre és obra de Marc Vilella, tècnic de camp del museu de Ciències Naturals de Granollers; Xavier Soler, geògraf especialitzat en ordenació del territori i medi ambient; i Ferran Sayol, biòleg i investigador postdoctoral a l’University College de Londres. L’equip que va dur a terme la recerca compta amb investigadors de la Universitat Autònoma de Barcelona, la Universitat de Barcelona, la Universitat de Lleida i la Universitat Blanquerna, amb la col·laboració d’exestudiants del grau en Biologia de la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC).

 

Entre les troballes més destacades de la recerca, hi ha la constatació de la presència del gat fer o salvatge (Felis silvestris) a l’Espai Natural Protegit Guilleries-Savassona, una troballa interessant pel que la distribució d’aquest animal al llarg del territori català avui dia es coneix amb poca exactitud. També destaca la presència d’isards (Rupicapra pyrenaica), pel fet de tractar-se d’herbívors que abunden més a la zona dels Pirineus. A més, el treball ha determinat la presència, distribució i abundància de carnívors com la guineu o guilla (Vulpes vulpes) -l’espècie més present- o la mostela (Mustela nivalis). En total s’hi van detectar 9 espècies de mesocarnívors de les 13 existents actualment a Catalunya.

Patrons d’activitat al llarg del dia

L’estudi també recull els usos que els carnívors fan dels diversos hàbitats presents i els seus patrons d’activitat al llarg del dia. La publicació dels carnívors a les Guilleries aporta una visió completa i pionera d’una àrea geogràfica en què la informació encara és escassa i fragmentària en molts àmbits.
 
Les Guilleries és un espai molt interessant des del punt de vista de la biodiversitat, ja que l’afavoreix la connectivitat entre el Prepirineu, la serralada Transversal i el Montseny. L’estudi es va basar en la tècnica del fototrampeig, una tècnica no invasiva que consisteix a registrar mitjançant fotografia, vídeo o ambdues, les diferents espècies que habiten un lloc. Durant la recerca es van col·locar càmeres de fototrampeig repartides pel conjunt de les Guilleries, amb una separació aproximada d’un quilòmetre i mig entre elles, cosa que els permet cobrir la major part del territori.

El primer d’una nova col·lecció

Editat per la Càtedra de l’Aigua, Natura i Benestar i Eumo Editorial, el llibre es va presentar el divendres 8 d’octubre a la Sala Noble (Edifici la Cooperativa) de Sant Hilari Sacalm, en el marc de la celebració del “Moment Guilleries” (antiga Fira Guilleries).  La comunitat de carnívors de les Guilleries és el primer número de la col·lecció “Guilleries, Aigua i Territori”, que de manera progressiva anirà publicant els treballs resultants del premi que la Càtedra concedeix a investigadors/es perquè desenvolupin un projecte de recerca sobre el patrimoni natural de les Guilleries, relacionat amb l’aigua, el territori o la biodiversitat.

L’acte de presentació el va obrir l’alcalde de Sant Hilari Sacalm, Joan Ramon Veciana, i també hi van intervenir Sílvia Llach, vicerectora de Territori i Compromís Social de la UdG, i Jordi de San Eugenio, en representació del vicerectorat de Recerca i Transferència de Coneixement de la UVic-UCC. Tots ells van posar en valor el paper de les càtedres universitàries en la transferència del coneixement de l’entorn acadèmic cap a la societat. A continuació els tres autors van exposar en què va consistir la seva recerca, duta a terme l’any 2020 gràcies al suport del Premi de Recerca Guilleries 2019.
 
La publicació ja està disponible en format digital i es pot descarregar de manera gratuïta a través d’aquest enllaç