Notícies

Es presenta el segon volum de la col·lecció Guilleries: Aigua i Territori “Gorgues, entre el lleure i la conservació”.

La Càtedra de l’Aigua, Natura i Benestar ha publicat el segon volum de la col·lecció Guilleries; Aigua i Territori, “Gorgues, entre el lleure i la conservació”, amb els resultats de la investigació fruit del Premi de Recerca Guilleries 2020. Els seus autors -Vicenç Acuña, Mira Petrovic, Josep Pueyo i Anna Freixa –  hi presenten l’estudi que han estat duent a terme sobre l’impacte de l’activitat recreativa a gorgs i rieres, especialment del bany i l’ús dels marges, a nou gorgues del massís de les Guilleries, el Montseny i la vall del Brugent.

La seva presentació pública serà el divendres 14 d’octubre a les 7 del vespre, a la Sala Noble de l’Edifici de la Cooperativa (Carrer Rocosa, 2. Sant Hilari Sacalm https://goo.gl/maps/8EpCRyArdnMA9Ayn7). A l’acte hi intervindran els autors del llibre Vicenç Acuña, Mira Petrovic, Josep Pueyo i Anna Freixa acompanyats de Joan Ramon Veciana, alcalde de Sant Hilari Sacalm; Sílvia Llach, vicerectora de Territori Compromís social de la Universitat de Girona; Eva Espasa, vicerectora de Recerca i Transferència de la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya i Marc Ordeix i David Soler, codirectors de la Càtedra de l’Aigua, Natura i Benestar.

Aquest treball és fruit del Premi de Recerca Guilleries 2020, atorgat per la Càtedra interuniversitària de l’Aigua, Natura i Benestar, impulsada per l’Ajuntament de Sant Hilari Sacalm, la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya i la Universitat de Girona.

Es pot trobar més informació d’aquest premi a l’apartat d’ajuts i premis del web de la Càtedra de l’Aigua, Natura i Benestar).

Cartell presentació llibre Gorgues, entre el lleure i la conservació


TÍTOL: Gorgues entre el lleure i la conservació

AUTORS: Vicenç Acuña, Mira Petrovic, Josep Pueyo i Anna Freixa

A conseqüència de la pandèmia, la presència humana ha augmentat considerablement als espais naturals més propers; sobretot a l’estiu, quan les gorgues i els rius són freqüentats per banyistes i excursionistes. Aquest fet pot empitjorar la salut dels ambients naturals per causa dels efectes de l’empremta humana (trepig, dejeccions, brossa…), i fins i tot pot arribar a posar en risc la supervivència d’algunes espècies animals i vegetals. 

Els autors d’aquest estudi han valorat l’impacte de l’activitat recreativa,  especialment del bany i l’ús dels marges, a nou gorgues del massís de les Guilleries, el Montseny i la vall del Brugent. La preservació de l’entorn hi té una rellevància especial, perquè es tracta d’espais naturals protegits i cada cop més vulnerables. És responsabilitat i feina de tots prendre consciència de la necessitat de modificar alguns dels nostres hàbits per afavorir la conservació de la natura que ens envolta. 

Aquest treball és fruit del Premi de Recerca Guilleries 2020, atorgat per la Càtedra interuniversitària de l’Aigua, Natura i Benestar, impulsada per l’Ajuntament de Sant Hilari Sacalm, la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya i la Universitat de Girona.