Notícies

Un projecte sobre els biondicadors clau per a la conservació d’ecosistemes aquàtics: ratpenats i petits mamífers, guanya el VI Premi de Recerca Guilleries

César Llanos, Lídia Freixas i Adrià López faran un estudi dels ratpenats i els petits mamífers com a bioindicadors clau per a la conservació d’ecosistemes aquàtics a les Guilleries i Savassona.

El guardó el concedeix anualment la Càtedra de l’Aigua, Natura i Benestar amb la col·laboració del Consorci de l’Espai Natural de les Guilleries.

El projecte d’estudi “Bioindicadors clau per a la conservació d’ecosistemes aquàtics: ratpenats i petits mamífers”, de César Llanos-Guerrero, Adrià López-Baucells i Lídia Freixas Móra, ha guanyat la sisena convocatòria del Premi de Recerca Guilleries.

La Càtedra de l’Aigua, Natura i Benestar, impulsada per l’Ajuntament de Sant Hilari Sacalm, la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya i la Universitat de Girona, atorga anualment aquests guardons en col·laboració amb el Consorci de l’Espai Natural de les Guilleries-Savassona, amb l’objectiu de promoure la recerca del patrimoni natural de les Guilleries en les temàtiques de l’aigua, el territori i la biodiversitat.

L’equip planteja per primera vegada el gran potencial de combinar l’ús de quiròpters i petits mamífers semiaquàtics com a indicadors de qualitat dels hàbitats fluvials mediterranis, concretament als Espais d’Interès Natural de les Guilleries i al de les Guilleries-Savassona, una àrea molt afectada per la sequera i altres impactes derivats del canvi climàtic.

A diferència d’altres espècies amb requisits ecològics més amplis, els petits mamífers semiaquàtics i els ratpenats estan lligats profundament a les característiques específiques dels hàbitats de ribera on viuen. Aquesta relació tan estreta amb el seu entorn implica que qualsevol alteració local en l’ecosistema impacta directament en les seves poblacions. Per això, la seva presència i activitat reflecteixen amb gran precisió la qualitat ambiental dels rius mediterranis, convertint-los en indicadors particularment valuosos.

Amb l’ús d’aquests bioindicadors s’espera proporcionar informació de grups dels quals es difícil aconseguir dades, i alhora proporcionar informació de l’estat de salut de les rieres i cursos fluvials de les Guilleries.

Aquest projecte s’emmarca dins d’una tesi doctoral que cerca noves eines per a la gestió i conservació de la comunitat de mamífers i els seus hàbitats. Les dades obtingudes es pujaran a les plataformes www.ratpenats.org i www.semice.org, coordinats per l’equip de Recerca del BiBio, del Museu de Ciències Naturals de Granollers.

La sisena convocatòria del premi s’ha tancat amb sis candidatures. El jurat, format per representants de les dues universitats, l’Ajuntament de Sant Hilari Sacalm i el Consorci de l’Espai Natural de les Guilleries-Savassona, ha fet una valoració molt bona de tots els projectes, i n’ha  destacat el seu nivell científic i l’interès per a les necessitats actuals de coneixement d’aquesta àrea geogràfica i, també, per al conjunt del país.


Potenciar la recerca en l’aigua, el territori i la biodiversitat

El Premi de Recerca Guilleries vol incentivar la investigació en tres línies: l’aigua, el territori i la biodiversitat. El guardó està dotat amb 5.000 euros i el treball científic s’ha de desenvolupar al llarg d’un any. Posteriorment, s’edita a la col·lecció “Guilleries – Aigua i Territori”, de la Càtedra de l’Aigua, Natura i Benestar i Eumo Editorial. Fins ara, ja han estat publicats els quatre primers projectes guanyadors, corresponents a les edicions de 2019, 2020, 2021 i 2022. Estan disponibles a: https://www.catedraaigua.cat/publicacions