Notícies

Anna Canals i Guillem Pladelasala presenten els treballs de recerca de Batxillerat guardonats per la Càtedra de l’Aigua

Els estudiants de segon de Batxillerat Anna Canals de l’Institut Montsoriu d’Arbúcies i Guillem Pladelasala de l’Escorial de Vic van presentar ahir a la Sala Noble de Sant Hilari de Sacalm els seus treballs de recerca que enguany van rebre la beca de la Càtedra de l’Aigua, Natura i Benestar. L’acte, presidit per l’alcalde, Joan Ramon Veciana, acompanyat per la regidora d’Educació, Susanna Vilar, i la codirectora de la Càtedra, Anna Menció, coincidia ahir amb el Dia Internacional dels Boscos i amb el Dia Mundial de l’Aigua que se celebra avui.

El treball que va presentar Anna Canals és un estudi de la presència de Phytolacca americana al municipi d’Arbúcies, una planta invasora coneguda popularment com a raïm de moro, que es troba en expansió a les lleres de les rieres. Canals va fer l’estudi i detecció de les diverses poblacions d’aquesta planta que es troben al municipi, per analitzar-ne la seva distribució, alhora que va estudiar els factors que afavorien la presència d’aquesta planta invasora.

Per la seva banda, Guillem Pladelasala va presentar un treball sobre l’òliba comuna, de la qual va estudiar les característiques, i va fer una comparació entre dos dels seus hàbitats, el d’Osona, concretament a Gurb i Tavèrnoles, i el de les Guilleries, a Viladrau i Sant Feliu de Buixalleu. El treball també incloïa una proposta de reintroducció de l’espècie a Viladrau.

Joan Ramon Veciana va voler donar suport a la tasca que realitza la Càtedra de l’Aigua, Natura i Benestar, impulsada a tres bandes entre l’Ajuntament de Sant Hilari, la Universitat de Girona i la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya, “per la tasca important que fa de divulgació de la recerca i la recuperació del patrimoni natural i cultural de les Guilleries”. Per a Anna Menció, aquestes beques “són molt més que una ajuda econòmica, ja que permeten un primer contacte amb la recerca i amb la universitat”. Tots dos van felicitar els estudiants pels treballs “excel·lents” que van realitzar. L’acte es va tancar amb una xerrada del biòleg Jaume Sañé sobre els seus viatges naturalistes per Uganda i Madagascar.

Aquest serà el tercer any que la Càtedra de l’Aigua, Natura i Benestar convoca dues beques per a estudiants de segon de Batxillerat que vulguin fer el seu treball de recerca sobre algun tema relacionat amb el patrimoni natural i cultural de les Guilleries, especialment els referits a temàtiques d’aigua i natura. Cada beca està dotada amb 550 euros i comporta poder tenir el suport i la tutorització de personal docent i investigador de les universitats vinculades a la Càtedra. En aquesta ocasió, Anna Canals ha rebut l’assessorament del Dr. Jordi Bou, de l’Àrea de Botànica del Departament de Ciències Ambientals de la UdG, i Guillem Pladelasala ha comptat amb el suport del Dr. Josep Maria Bas, de l’Àrea de Zoologia del mateix departament.