Notícies
La IV Jornada de les Guilleries: Aigua i Territori es centrarà en el tractament de plagues a l’entorn de les poblacions
GESTIÓ SOSTENIBLE DE NOVES PLAGUES (O NO TAN NOVES) A L’ENTORN PERIURBÀ
- La jornada, que l’organitza la Càtedra de l’Aigua, Natura i Benestar, es farà el 27 de febrer a Sant Hilari Sacalm
- Aquesta és la quarta edició de l’activitat, que s’adreça especialment a gestors i tècnics municipals i posiciona la Càtedra com un referent de bones pràctiques ambientals a l’àmbit urbà
Sant Hilari Sacalm, 17 de febrer de 2020.- La Càtedra interuniversitària de l’Aigua, Natura i Benestar, impulsada conjuntament per l’Ajuntament de Sant Hilari Sacalm, la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC) i la Universitat de Girona, organitzarà el proper 27 de febrer la quarta edició de la Jornada de les Guilleries: Aigua i Territori. La sessió tindrà lloc a l’Espai AQUA de Sant Hilari (de 9.30 a 14.00h) i, coincidint amb la celebració de l’Any Internacional de la Sanitat Vegetal, es centrarà en el tractament de les plagues a l’entorn de les poblacions.
Durant la jornada es comentarà la dinàmica de plagues diverses, com ara l’eruga del boix, la xilel·la, el bernat marbrejat o la vespa asiàtica, i s’apuntaran les solucions menys agressives i més sostenibles per fer-los front. Entre altres ponents, es comptarà amb les intervencions d’Albert Palou, botànic del Centre Tecnològic BETA de la UVic-UCC, que parlarà del cas de les papallones com a poblacions de plagues invasores; Isabel Pujadas, del servei de Sanitat Vegetal del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP) de la Generalitat de Catalunya, que es centrarà en la distribució de les espècies exòtiques invasores i el desenvolupament de nous enfocaments per a la seva gestió; Jorge Heras, també del DARP, parlarà del control de la processionària del pi i l’eruga defoliadora de l’alzina; Jordi Senmartí, de l’empresa Senplag, es centrarà en el cas de la papallona del boix; i Roger Vila, de l’empresa Bionet, abordarà el cas de la vespa asiàtica.
El programa pretén difondre informació i compartir experiències, i s’adreça sobretot a gestors i a tècnics municipals. L’acte l’obrirà la intervenció de l’alcalde de Sant Hilari Sacalm, Joan Ramon Veciana, i acabarà amb una ronda de debat oberta a totes les persones assistents.
La jornada tècnica és una continuació de les que la Càtedra ja ha organitzat els tres últims anys, sempre amb l’objectiu de divulgar coneixements i noves tècniques de gestió dels espais verds urbans des d’una perspectiva de respecte al medi natural i a les persones, i esdevenir un referent de bones pràctiques ambientals a l’entorn municipal. Fins ara ja s’hi han abordat temes com les alternatives actuals i futures als herbicides a l’àmbit municipal, el control biològic com a eina de gestió de plagues als espais verds i la implantació de l’entorn natural als espais verds urbans a partir de criteris d’equilibri, biodiversitat i sostenibilitat.
La jornada, a més, entronca amb el compromís per la sostenibilitat mediambiental de l’Ajuntament de Sant Hilari, amb iniciatives com un sistema de podes respectuós amb els arbres, la no utilització d’herbicides, la creació d’un bosc terapèutic, l’aposta per la biomassa, la recollida porta a porta i l’enllumenat LED, entre d’altres accions.
Aquesta jornada forma part del Pla Anual 2020 de Transferència Tecnològica (PATT) del DARP. A l’organització de la jornada, també hi col·laboren la Fundació Girona Regió de Coneixement i la Fundació Universitària Balmes (FUB). Les inscripcions, gratuïtes, ja estan obertes i es poden fer per mitjà del servei de preinscripcions a jornades del portal RuralCat.
La Càtedra de l’Aigua, Natura i Benestar treballa per al desenvolupament del territori a partir de la interacció entre els diferents agents socials i les universitats en aquells àmbits en què poden aportar expertesa. El seu objectiu és generar, difondre i transferir coneixement sobre el patrimoni natural de les Guilleries, amb la finalitat d’ajudar a desenvolupar un model de gestió territorial sostenible en el marc d’aquest espai natural. En concret, les seves línies de treball s’emmarquen en la temàtica del patrimoni natural i treballen principalment amb l’aigua, el territori i la biodiversitat.
Dia: Dijous, 27 de febrer de 2020
Hora d’inici: 9.30h
Lloc: Espai AQUA, Polígon Industrial Mas Garriga s/n (Sant Hilari Sacalm)
Inscripcions: ruralcat.gencat.cat/inscripcionspatt