Projectes
Finalitza l’estudi sobre els impactes de la freqüentació en gorgs i rieres, premi de recerca Guilleries 2020
L’equip de treball del projecte de recerca guardonat amb el Premi Guilleries 2020 de la Càtedra de l’Aigua, Natura i Benestar, ha completat la investigació sobre els impactes que genera el bany en els espais fluvials de les Guilleries i altres zones properes.
L’objectiu de l’estudi ha estat analitzar quins factors són els que impulsen les persones a fer un ús recreatiu de determinades gorgues, i estimar la relació entre la freqüentació i els impactes en la qualitat de l’aigua i en la biodiversitat bacteriana d’aquests ecosistemes. Això ha permès desenvolupar un mètode per determinar la capacitat de càrrega (nombre de visitants per dia) que pot admetre un gorg fluvial.
L’equip de treball, format per Vicenç Acuña, Mira Petrovic, Josep Pueyo i Anna Freixa, ha aplicat una metodologia innovadora que parteix de l’anàlisi de dades procedents de xarxes socials per detectar aquelles gorgues més freqüentades i quins són els factors que hi influencien. Un cop seleccionades nou gorgues de les Guilleries, el Montseny i la vall del Brugent, a cadascuna d’elles s’hi han efectuat mostrejos riu amunt i riu avall, en què s’han determinat les variacions de diferents paràmetres fisicoquímics i compostos, entre els quals dos contaminants emergents, la cafeïna i el filtre solar EHMC. La biodiversitat bacteriana s’ha determinat mitjançant la seqüenciació del gen 16S rRNA present als biofilms que cobreixen les roques dels gorgs.
Els resultats mostren que el bany recreatiu té impactes tant en la qualitat de l’aigua com en la biodiversitat, i que els canvis en la biodiversitat són especialment ràpids quan la freqüentació passa de nul·la a poca. També demostren que, des d’un punt de vista de la conservació, cal prohibir completament el bany recreatiu a les gorgues amb un alt valor ecològic; mentre que a la resta, es pot determinar la capacitat de càrrega a partir del cabal i la qualitat de l’aigua d’entrada a la gorga.
Aquest treball serà publicat aviat en el segon volum de la Col·lecció Guilleries, Aigua i Territori, que edita la Càtedra de l’Aigua, Natura i Benestar, amb la col·laboració de l’Ajuntament de Sant Hilari Sacalm, la Universitat de Girona, la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya i el Consorci de l’Espai Natural Guilleries-Savassona.