Notícies

Es presenta el primer volum de la col·lecció Guilleries: Aigua i Territori. “La comunitat de carnívors de les Guilleries”

Es presenta el primer volum de la col·lecció Guilleries: Aigua i Territori. “La comunitat de carnívors de les Guilleries

La Càtedra de l’Aigua, Natura i Benestar acaba de publicar en format de llibre els resultats de la investigació becada amb el Premi de Recerca Guilleries 2019: La comunitat de carnívors de les Guilleries primer volum de la col·lecció Guilleries: Aigua i Territori, publicat per la Càtedra de l’Aigua, Natura i Benestar conjuntament amb EUMO editorial. Els seus autors –Marc Vilella, Xavier Soler i Ferran Sayol– hi presenten l’estudi més exhaustiu fet fins ara sobre els mesocarnívors (mamífers carnívors de mida mitjana) dels espais d’interès natural de les Guilleries i de Savassona.

La seva presentació pública tindrà lloc el divendres 8 d’octubre de 2021, a les 18 h, a la Sala Noble de l’Ajuntament de Sant Hilari Sacalm (Edifici La Cooperativa, Plaça del Doctor Robert, Sant Hilari Sacalm). L’acte s’emmarca en la celebració del Moment Guilleries. Marc Vilella, Xavier Soler i Ferran Sayol, acompanyats de representants dels vicerectorats de Territori i Compromís Social de la UdG i de Recerca i Transferència de Coneixement de la UVic-UCC, hi presentaran l’estudi més exhaustiu fet fins ara sobre els mesocarnívors (mamífers carnívors de mida mitjana) dels espais d’interès natural de les Guilleries i de Savassona. Aquesta és una regió molt interessant des del punt de vista de la biodiversitat, ja que afavoreix la connectivitat entre el Prepirineu, la serralada Transversal i el Montseny. Basant-se en la tècnica del fototrampeig, l’equip d’investigadors ha determinat la presència, distribució i abundància de carnívors com la guilla, el gat fer o la mostela, entre d’altres, així com els usos que aquests fan de l`hàbitat i els seus patrons d’activitat.

El Premi de Recerca Guilleries es concedeix cada any a un/a investigador/a o un equip d’investigadors/es que, a títol individual, presenti/n el millor projecte de recerca sobre el patrimoni natural de les Guilleries, relacionat amb l’aigua, el territori o la biodiversitat. Està dotat amb 5.000 € i es disposa d’un any per desenvolupar-lo. Actualment, a banda d’aquest que es presenta el 8 d’octubre, ja s’està duent a terme el projecte guanyador de la segona edició (2020), que porta per títol “Estudi de la capacitat de càrrega adaptativa de l’ús recreatiu de rius i rieres a les Guilleries. Causes, impactes i propostes de regulació d’una nova pressió sobre sistemes fluvials”, a càrrec de Vicenç Acuña, Josep Ros, Mira Petrovic i Anna Freixa. El termini per a la presentació de candidatures a la tercera edició del premi resta obert fins al 15 d’octubre de 2021.
Es pot trobar més informació d’aquest premi al web de la Càtedra de l’Aigua, Natura i Benestar (https://www.catedraaigua.cat/ajuts-i-premis).

El llibre ja es pot descarregar gratuïtament, en format pdf, des de la pàgina de publicacions del web de la Càtedra de l’Aigua, Natura i Benestar.